PLAÇA GUILLEMÓ III RESIDENTIAL BUILDING

Client : Casa Fiter, Architect : Max de Cusa, Area : 1.400 m²
Project and construction: 2009/11

Building located in the heart of Andorra la Vella, Andorra.

We provided consultancy services for the demolition of the existing building and design of the new structure. An RC frame scheme solved the general approach. Inclined ties (steelwork) held back the long cantilevered corner of the slabs at each level because they could not be connected to the party-wall end.

It was interesting the design and construction of the double curvature geometry of the soffit of first floor slab trying to emulate the “previous” shape of the street passage ceiling. Furthermore, the original granite blocks that formed the ground floor columns were perforated and re-utilised to allow new concrete columns to pass through. The idea was to keep the appearance of the original covered street passage that matched with neighboring buildings forming a square.

This slideshow requires JavaScript.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s